אכל פת פחות מכזית – האם המאכלים אחרים נפטרים / מצטרפים?

שאלה:

אדם שאכל לחם פחות מכזית, ואחר כך אכל סעודה שלימה של דברים אחרים. האם זה מצטרף לברכהמ"ז?

תשובה:

הוא בודאי לא יכול לברך ברכת המזון, אבל גם לגבי ברכה ראשונה זה ספק גדול בפוסקים האם הם טפלים לפת, ולכן יש להמנע מלעשות זאת.

מקורות:

משנה ברורה סימן קעז ס"ק ג

(ג) פוטרתן – ואם אינו חפץ לאכול פת אלא אוכל מעט פת כדי לפוטרם כתבו האחרונים דיש להסתפק אם יכול לפוטרם דלא שייך לומר שהם נטפלים להפת כיון שלא היה חפץ באכילתו וכ"ש כשאכל רק פחות מכזית או אולי כיון דדרך העולם לקבוע סעודה על הפת ברכת הפת פוטרתן בכל גווני וע"כ כתבו דבאופן זה טוב יותר שיברך על השארי דברים הברכה הראויה לכל אחת ולא יאכל פת כלל אם לא בשבת ויו"ט דאז מצוה לאכול כזית פת חשוב הוא ונעשו הכל טפלים לו:

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לא זכיתי להבין את החילוק בין ש"ק ויו"ט ליום חול. אם אוכל כזית הרי זה תמיד פוטר ובש"ק ויו"ט לא סגי שלא יאכל פחות מכזית (או כביצה) משום סעודת היום

  2. ונתו לומר שאם קשה לך לך לאכול הרבה לחם, ביום חול אל תאכל בכלל, ובשבת תתאמץ ותאכל כזית, אבל אין לאכול פחות כזית ולהכנס בבית הספק.