עסקת תיווך למשווק פרוייקט

שאלה:

שלום הרב.
אני מתווך (עם רישיון כחוק. שיווקתי דירה בפרוייקט תמ"א של חבר מהקהילה (לא החתמתי אותו על בלעדיות מטעמי כבוד וכו', והוא נתן את מילתו ולחץ יד ואף קבעתי שלט גדול באתר הבניה שאני משווק את הדירה, בהסכמתו לקביעת השלט, ובנוסף נפגשתי עם עשרות אנשים והשקעתי ממון רב בפרסום) ואכן מצאתי לו לקוח מתאים. גם נפגשנו עם הלקוח, לחצנו יד, והיזם והלקוח החליפו פרטי עו"ד. למחרת בבוקר, הודיע היזם שאשתו פגשה באירוע זוג והבטיחה להם הדירה. כעת, היזם לא מעוניין בלקוח שהבאתי על אף שסגרנו (פגישה מסודרת, אך ללא חתימה). האם יש בכך גזל או בעיה הלכתית אחרת מצד היזם שכן הוא נתן מילתו ואף נעשה מעשה בקביעת שלט באתר שאני משווק הפרוייקט?

תשובה:

שלום וברכה,

שאלתך נתונה לדיון בבית דין.

אכתוב בקצרה לפי הנראה, אם לא הותנה בפירוש על בלעדיות לא ניתן לחייב את היזם תשלום עבור התיווך, היזם נתן לך אופציה לתווך את הפרויקט שלו, אבל לא נתן לו את הסמכות הבלעדית לשווק את הדירות וכדי לחייב את היזם צריך שתהיה הסכמה מפורשת שאתה המשווק הבלעדי. אם אכן הייתה הסכמה על בלעדיות אפילו הסכמה בעל פה ודאי הוא חייב לשלם לך אפילו אם הוא הביא קונה משלו.

בהצלחה.