גרם לשכן להביא אינסטלטור לחינם

שאלה:

בס"ד
מדובר בבניין בעל כמה קומות. דייר בקומה תחתונה פנה לדייר בקומה מעל וביקש ממנו שיבוא ויראה איזה נזק נגרם לו בביתו מנזילה מהבית שלו.
הדייר מיהר להביא בעלי מקצוע שעמלו ולא מצאו שהנזק נגרם מהבית שלו, לאחרונה התברר שהנזק הוא בכלל משכן אחר.
אלא שהדייר בקומה העליונה הביא בעל מקצוע ונאלץ לשלם על כך סכום לא מבוטל.
על מי מוטלת החובה לתשלום.
הדייר שבקומה העליונה מוכן לשלם מחצית והדייר שבקומה התחתונה אינו מוכן להשתתף בהוצאה כלל.
מה דעת הרב בזה על פי דין תורה, תודה

תשובה:

שלום וברכה,

השכן התחתון שהתלונן וגרם להביא אינסטלטור בטעות אינו חייב לשאת בהוצאות האינסטלטור. אם האינסטלטור הבחין את מקור הנזילה ניתן לחייב את בעל הנזילה שישלם על מקור הנזילה. אם האינסטלטור לא גילה את מקור הנזילה אלא הבחין שזה לא מהשכן העליון לא ניתן לחייב את התחתון כלל.

בהצלחה.

מקורות:

השכן התחתון שביקש מהשכן העליון שיביא אינסטלטור שיתקן את הנזילה והתברר שהיה בטעות, אינו אלא גרמי – שגרם לחברו להוציא ממון, וגרמי בשוגג פטור – ש"ך סימן שפו ס"ק א. השכן העליון היה צריך לומר שאם יבררו שהנזילה ממנו הוא ישלם את הוצאות האיתור והתיקון.