תוספת שיער קבועה לגבר – חציצה בתפילין?

שאלה:

שלום וברכה,
אני בעל שיער דליל.. ורציתי לדעת.. כיום יש תוספות שיער לגברים.. שמדביקים וזה קבוע על הראש למשך חודש ימים.. ואז מגיעים לשיער .. מורידים מנקים.. מסתפרים ושוב מדביקים.. זה נחשב חציצה לתפילין? אשמח לתשובה מפורטת.. כי אני מתלבט מאוד.. מצד אחד יש את היתרון של המראה..שזה משדרג מאוד.. ומצד שני לא הייתי רוצה שזה יהיה חציצה בתפילין..תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך זו נתונה במחלוקת הראשונים הידועה בענין זה שדבר העשוי לנוי אינו חוצץ [בטבילה והוא הדין כאן], אם זה דןוקא בדבר שאין בו ממשות או גם בדבר שיש בו ממשות, רק מצד שנעשה לנוי. בדיעבד סומכים להקל גם כשיש בו ממשות, אבל זה לא לכתחילה, לכן ככל שאפשר להמנע מכך אין לעשות זאת.

מקורות:

נדון זה תלוי בשתי הדרכים שכתבו הרא"ש והרשב"א (הו"ד בב"י יו"ד סי' קצ"ח) בטעם שצבע שצובעות הנשים פניהן ושיער ראשן אינו חוצץ – אם מטעם שרצונן בצבע, או מטעם שאין בו ממש. בדיעבד סמכו על טעם אחד לבד, כמו שמוכח מדברי הרוקח שהביאו הב"י והט"ז (שם ס"ק י"ז), לענין אשה שנתלכלכו ידיה בשחרורית הקדירה, שסמכו על טעם דאין בו ממש לבד.