עץ שנפל והזיק

שאלה:

שלום וברכה
עץ פרטי שעמד בחצר, ונפל מחמת רוח, וגרם נזק לשכן, האם בעל העץ צריך לשלם?
האם זה תלוי באם התרה בו לפני כן והודיע לו שהעץ שלו אינו חזק ועתיד ליפול?

תשובה:

שלום וברכה,

עץ תקין שנפל ברוח והזיק פטור בעל הנזק על נזקי העץ כיון שהעץ היה תקין. אם העץ התרועע ב"ד מתרים בו שיקצוץ אם העץ תוך שלושים יום, ואם לא קצץ והעץ נפל והזיק חייב לשלם. ודוקא התראה של בית דין מחייבת אותו לקצוץ אבל לא התראה של שכן.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות נזקי ממון סימן תטז סעיף א

הכותל והאילן שנפלו לרשות הרבים, פטור מלשלם, ואף על פי שהפקירם; לפי שאינם דומים לבור, שהרי אין תחלתו להזיק. ( ויש אומרים דאם היה לו פנאי לסלקן ולא הפקירן, חייב) (טור ס"א). ואם היו רעועין, ב"ד קובעים לו זמן ודווקא שהתרו בו בית דין, אבל בלא בית דין אף על פי שהתרו בו חביריו אינו כלום; מיהו אם חפר בכותל וגרם להפילו, חייב בנזקין דהוה ליה חציו ממש (בית יוסף בשם רשב"א), לקוץ את האילן ולסתור את הכותל. וכמה הזמן, ל' יום. ( ואם הדבר נחוץ ויש לחוש שיזיק לאחרים, אין נותנין לו זמן רק כופין אותו לסלק היזיקו מיד) (ב"י בשם ריטב"א). נפלו בתוך הזמן והזיקו, פטור; לאחר הזמן חייב, מפני שהשהה אותם. הגה: וכל זה כשבנאה מתחלה כראוי, אבל אם לא בנאה כראוי ומחמת זה נפל הכותל, חייב בנזקו