לבטל שכירות דירה

שאלה:

דיברתי עם אדם לשכור ממנו דירה לכשלושה שבועות וסיכמנו על מחיר ותאריך כניסה ולא חתמתי על כלום וכעת ברצוני לשכור ממישהו אחר האם אני יכול לעשות את זה ?

תשובה:

שלום וברכה,

אם היה תשלום מקדמה או חתימת חוזה הרי זה קניין ולא ניתן לבטל את השכירות. אם לא היה קניין אבל סוכם בין הצדדים ששוכר את הדירה יש בדבר משום מחוסרי אמנה, ועליו לעמוד בדיבורו שנאמר שארית ישראל לא יעשו עוולה ולא ידברו כזב.

קיים הבדל בין אם היה קניין לבין אם היה סיכום בדבור, אם היה קניין אין אפשרות לבטל, אבל אם היה סיכום בעל פה והאיסור בגלל מחוסרי אמנה, אם נוצרה סיבה שלא צפה מראש יש להקל לבטל את הדיבור ולשכור דירה אחרת.

בהצלחה.

מקורות:

אם היה תשלום מראש או חוזה הרי זה קניין ואין אפשרות לבטל את הקניין. אם לא היה תשלום מראש אין זה קניין אלא מדין מחוסרי אמנה, במחוסרי אמנה אם התחדש דבר שלא יכל לצפותו מראש יכול לבטל את הדיבור, כגון אם מצא מקום אחר זול ולא ידע שקיים דירה בזול, או שנולדה סיבה שרוצה לבטל ולא יכל לצפות את הסיבה מותר לו לחזור מדיבורו – ראה שו"ע סימן רד.

בהצלחה.