נתנה צדקה לגבאי והוא נתנו למי שאינו עני

שאלה:

שלום,
יש לי שאלה כללית,
גבאי צדקה אסף צדקה לעניים, אדם נתן לו סכום כסף מכובד ואמר לו תיתן את זה צדקה לעניים, מאוחר יותר התברר שהכסף ניתן גם למי שאינו מוגדר כעני, האם האדם שנתן את הצדקה לגבאי עבר על נדר (כי אמר לו תיתן את זה לעניים), מה אמור לעשות?

תשובה:

כיון שהיא נתנה לגבאי הצדקה כבר זכו עניים באותו הכסף וקיימה מצותה, ומה שהוא פשע ולא נתנו לעניים, זה כבר שאלה נוספת מה החובה שלו כלפי העניים ויתכן שצריך לשלם להם,  ויתכן שמותר לו להעביר את הכסף לדברים טובים יותר – יש לבחון את הדברים. אבל אין לכך קשר עם הנודר.

מקורות:

ראה גמרא ב"ק לו א שמיד כשבא הכסף ליד גבאי הצדקה כבר זכו בו עניים.