בדיחות על עדות מגזרים וקבוצות

שאלה:

שלום,
למדנו בספר החפץ החיים שאסור לדבר לשון הרע בליצנות על עדות מגזרים וקבוצות בעם ישראל.
איך זה מסתדר עם בדיחות שמספרים על עדות (שמדביקות תכונה שלילית לאותה עדה…רגזנים,קמצנים,טיפשים וכו').
למה החפץ חיים התכוון?
תודה רבה!

תשובה:

זה באמת לא מסתדר… וככל שמישהו חושב שאכן יש כאן כוונה אמיתית ואכן קיימות תכונות שמאפיינות מגזרים שלמים כפי שציינת, זה לא רק לשון הרע אלא גם הוצאת שם רע, שהרי אלו שטויות והבלים של ממש.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אדיר וחזק כח הדיבור !!! מי שיקרא במקורות יראה איזה כח עצום יש לפה שלנו ,לטוב ולמוטב!! כשאני רגיל בלשון הרע ייתכן מאד שיהודי בעיר אחרת נדרס למוות בגללי! כשאני קורא פרק תהילים יתכן ויהודי שוחרר מבית החולים למרות שהרופאים נתייאשו ממנו לגמרי!! כך אמונתינו. חיזקו ואימצו עם הנצח.

  2. האמת היא שמעולם לא הבנתי את הבדיחות הללו. וכי בגלל שהוא ממוצא כזה או אחר לכן הוא יותר שלילי בדבר מסויים?

    מעבר לכך, שואל יקר. את השאלה ניתן להפנות בכל נושא. השו"ע פסק שחזיר אסור באכילה אז איך מסבירים שהשוק פורח?

  3. בנוגע למה שכתוב בסוף התגובה שמעלי:
    השוק שפורח וכל שאר איסורים, גם החמורים ביותר, בסופו של דבר הם יעשו תשובה בעזרת ה',
    לגבי נושא זה שהוא לא אחר מאשר שנאת חינם בלבוש יפה, הסיכויים "להיגמל מזה", ולשוב בתשובה קלושים, שמשום מה האנשים אינם מרגישים איסור בזה כל כך…
    וראה מה שכתב הרמב״ם בהלכות תשובה זה מדהים!

    בגמרא לא כתוב שבית המקדש נחרב בגלל שאכלו דבר אחר… כתוב שזה שנאת חינם, ומשום מה אנחנו עדיין בגלות המר הזה…

    כל זה אומר משהו… עכשיו חודש אלול, שכל אחד מאיתנו נשאל את עצמינו האם אנחנו לא מתנהגים בשנאת חינם,

    שנאת חינם הכוונה לא שיורדים לחייו של מישהו אלא עצם חוסר הרגישות כלפי יהודי שני, (או עדה שלימה!) עד כדי שמוכנים לצחוק על יהודי שני, או שלא מוחים בזה, זה גם שנאת חינם…

    לפי מה שראיתי בספרי הקודש בש"ס ראשונים ואחרונים לא מצאתי שעושים חלוקה בין עדות שונות…

    אומרים בתפילה ברכנו אבינו כולנו כאחד, אם ה' הוא אבינו אז כולנו אחים, ולכולנו מגיע הברכה, ברכנו אבינו כולנו כאחד!

    הבה נתחזק כולנו באהבת ישראל לכל יהודי! כתיבה וחתימה טובה לכל היהודים!

    שכולנו נתחזק בקיום תורה ומצוות, מתוך שמחה ואמונה ואחדות!