ניקוי כתם ממפת שעונית בשבת

שאלה:

1. האם מותר להרטיב טישו בטיפה של מים או ברוק כדי לנקות משטח? (כגון שולחן ללא מפה)
2. האם מותר לנקות עם טישו יבש או ביד כתמים שנפלו על מפת שעווה רב-פעמית או מפת ניילון חד פעמית, כגון: טחינה, גבינה.
למיטב ידיעתי עם נוזלים אין שום בעיה, כשמדובר בכמות ממש קטנה, כגון טיפת שמן או מים.

תשובה:

שלום וברכה

1. אסור, שהרי המטרה לסחוט את הנוזל מהטישיו לצורך הנקיון.

2. טחינה וגבינה אין בהם איסור טוחן, כיון שאין טוחן אחר טוחן, ומצד הבעיה של מלבן, אם מדובר בפלסטיק שאינו סופג כלל מותר, ואם מדובר בשמהו סופג, מותר רק אם ישרא רושם של ליכלוך.

מקורות:

שולחן ערוך סי' ש"ב סעיף ז' ומשנה ברורה שם ושמירת שבת כהלכתה פט"ו סכ"ח.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. שלום. האם מותר בשבת להתיז מעט חומר ניקוי על לכלוך קטן ונוקשה שדבוק לרצפה או לאסלה על מנת שיתרכך ואז לנגב-לאסוף את זה עם מטלית יבשה? תודה.

  2. תודה רבה.
    לגבי שאלה 1 – ואם יש בשולחן, מלבד הלכלוך הסמיך, גם טיפונת נוזל, למשל משקה, שאיני צריכה אותו, או נוזל מלוכלך – האם מותר לקחת במקרה זה טישו יבש ולהיעזר בנוזל המלוכלך כדי לנקות את הלכלוך הסמיך וגם אותו עצמו?

  3. לשים קצת מים ולנגב במטלית גדולה שאין חשש סחיטה, יש להקל מצד סוחט, לגבי מלבן תלוי אם מדובר במפה סופגת או לא, אינני יודע אם שעוונית סופגת קצת.