לישה בשבת – שני ממרחים שנוגעים אחד בשני בצלחת

שאלה:

שלום הרב,
בשמירת שבת כהלכתה פרק ח' – דיני לישה בשבת בסעיף ה' כתוב כך: שיש איסור לישה אם ישפוך חומר אחד על חברו והם מתערבים ונדבקים יחד…
בשבת מוסיפים לצלחת כל מיני ממרחים כגון טחינה חומוס מטבוה וכו'. כשמנגבים עם הלחם הממרחים נדבקים אחד לשני ולפעמים מתערבבים. האם זה איסור לישה? האם מותר לשפוך ממרח שקדיה על גלידה שנמסה והם יתערבו בעצמם לאחר מספר דקות כשהגלידה תמס?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

1. אופן זה שכלל אינו מתכוון ורק קצת מגבל בעצמו ואין בזה שום תיקון, אין בו כלום, ובודאי גם לא גרע מהאופנים בהם התירו לישה על ידי שינוי בגיבול, ראה הפרטים בזה בס' ארחות שבת פרק ו סעי' יז.

2. גם כאן בשעת הנתינה עדיין לא מתערבים ומה שמעט מתערבים בעצמם אחר כך לא גרע משינוי, אבל אין לגבל אותם אחר כך יחד.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. דוגמא לזה שנקרא שינוי גם בצורה כזאת ולאו דווקא סוגי השינוי שכתובים בסימן שכא סעיף יד ושכד סעיף ג מצאנו גם בסימן שכו סעיף י ברמ"א שאדם שרוחץ ידיו במורסן שמתגבל תוך כדי הרחיצה מותר כמו שכאן תוך כדי הניגוב מתגבל