איפה מניחים תפילין של ראש?

שאלה:

שלום כבוד הרב.
א-צריך שכל התפילין של ראש יהיו במקום גדילת השערות בקדמת הראש או בסדר שקצת מהתפילין של ראש יורדות מעבר לשערות, כי הולכים גם במקרה כזה אחרי הרוב?
ב – צריך שהתפילין יהיו על המקום שגודלות השערות או שאפשר שיהיו גם על שער שגולש קצת מעבר, כמו פוני ?
ג – ומה אם אדם שנשרו שערותיו, איפה ידע להניח בראש את התפילין?

איפה צריך להניח את הקשר של תפילין של ראש ששמים באחורי הראש? בגומא שיש שם?(לכולם יש גומא?) או למעלה או למטה משם?
ואם חלק מהקשר הזה יורד על הצוואר זה בסדר?
ואם הקשר על השערות באחורי הראש מתחת לגומא, אבל השערות כבר גלשו על הצוואר?
תודה רבה.

תשובה:

צריך להקפיד שכל התפילין יהיו במקום צמיחת השיער ולא בפוני אפילו מקצת, אדם שיש לו נשירה ישים היכן שצמחו שערותיו קודם, ואם יש לו ספק יעלה עוד קצת, יש הרבה מקום על הראש, אפשר להניח ממקום שמתחיל לשפע כלפי מטה.

קשר של ראש לכתחילה מעל הגומא, ולכל הפחות שלא ירד ממקום צמיחת השיער אפילו בחלקו התחתון ואפילו מעט. אם ירד מתחת מקום צמיחת השיער לצואר לא יצא ידי חובה.

לכן מי שההיקף שלו רחב מידי ילך למי שבקי בקשרי תפילין שיקטין לו, ויוכל להניח כהלכה.

ערב טוב.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. מה הפירוש איפו שהיו השערות הרי אם נלך לפי הבר מצוה אז בעצם לא צריך להקטין את הקשר מהבר מצווה וכמעט לכל אחד מותר להניח חלק מהתפילין במקום שאין שערות שלרוב האנשים המצח יותר חלק במשך השנים ככה נראה לי ,בקיצור ,מה המדד של "מקום שהיו שערות" ? תודה לכם צדיקים

  2. מאז הבר מצווה לפני מעל עשר שנים הקטנתי את ההיקף לפחות פעם אחת כי פתאום ראיתי שזה קצת על המצח ,דהיינו אם לא הייתי מקטין ,בערך סנטימטר היה על המצח ,ונראה לי שאצל הרבה אנשים ואולי כולם קו השיער שלהם הוא לא איפו שהוא היה בגיל 13 אז כמעט תמיד לא צריך בדיוק בשורש של השערות

  3. זה שהשיער שלך בנסיגה אינו מצריך לשנות את המיקום, המיקום נקבע לפי מקום שמוחו של תינוק רופס, השערות זה רק סימן, אבל כן צריך להזהר כי לפעמים לא זוכרים מה היה מקום השיער.. כמו כן בודאי מקטינים רצועה כשהיא מתיישנת כיון שהיא נמתחת עם הזמן וההיקף גדל.