ספרי קריאה בשבת

שאלה:

מהם הספרים שכן מותר לקרוא בהם בשבת פרט לספרי לימוד תורה ומה התרגום לתקופתינו ל"מליצות ומשלים של שיחת חולין… וכן ספרי מלחמות" שמוזכרות בסעיף טז בסימן שז ומדוע זה נחשב כמושב ליצים ואסור אף ביום חול.
תודה וחודש טוב. הסוגייה הועלתה על ידי ילדי הגדולים 18 ו16 שרצו לדעת מה מותר להם לקרוא בשבת.

תשובה:

אין ספק שהכי טוב ונכון לקרוא ספרי קורות חיי צדיקים וכדומה שזה מותר לכתחילה, ראה אור לציון ח"ב פרק כה אות ו, אבל אין ספק שאדם חלוש מזג שאינו יכול ללמוד כל הזמן, ומניעת הקריאה גורמת לו צער ושיעמום וחסר בכבוד ועונג שבת, יש לו לסמוך על דברי השאילת יעב"ץ ח"א סי' קסב שהקל באופן כזה משום שהוא צורך הגוף, גם כשאינו סיפורי קורות צדיקים, אלא סתם ספר טוב. וכן יש להקל אף לכתחילה בספרי חכמות, כמו דקדוק היסטוריה [בכלל זה גם ספרים שעושים זאת בדרך סיפורית] רפואה ועוד, ככל שהמטרה קניית חכמה ולא הכנה למבחן וכדומה שזה כבר בעיה של הכנה משבת לחול. לנשים ודאי יש להקל בכל זה אף לכתחילה, וגברים כאמור גם אם אינם יכולים לעסוק שעות רבות בלימוד – מותר. המונח מושב ליצים גם תלוי בכוחות הנפשיים וכנ"ל, ואמור ביחס לספרי שטויות בלשים וכדומה, אבל שוב, אם האפשרות השניה זה שיעמום זה מותר.