לשקר לילדים

שאלה:

שבוע טוב וחודש טוב, רציתי בבקשה לשאול האם יש איסור גניבת דעת אצל ילדים באופנים הבאים:
1.מאשר/ לא סותר את דברי הילד כאשר הילד חושב שהעולם קסום ויש בו קסמים ופיות. בסוף הרי הילד יגלה את האמת.
2.לומר לילד לצורך חינוך- "בוא לבית הכנסת יש שם גינה גדולה " ואין גינה גדולה וההורה רק רצה לדרבן את הילד להתרגל לבוא לבית הכנסת. האם יש פה גניבת דעת? ואם אין הרי מבחינה האם מוסרית/השקפתית אנו בעד או נגד גישה כזו?
3. לגבי בעלי חיים מצוי שאנשים "עובדים" על בעל החיים שלהם בשביל לראות איך יגיב בצורת משחק כמו לזרוק לו את הכדור אבל בכאילו והכלב רץ לחפש וכו…אני לא יודע אם הכלב מצטער בכך או לא, אבל האם יש גניבת דעת גם בבעלי חיים?
תודה!!

תשובה:

שלום וברכה

1-2 בענין זה יש כמה נזקים חינוכיים חמורים. ראשית חינוך לשקר, כפשוטו… מחנכים הילד שאם רוצים להשיג משהו, פשוט משקרים… ואחרי זה מתפלאים למה הילד משקר… יש מאוד להזהר מזה! ההורים הם דוגמא אישית לאמת, יושר, נעימות, מידות טובות וכו'. שנית, בענין הקסמים והפיות זו דרך מאוד קלה להכניס לילדים חרדות, מאוד לא טוב! אין פיות ולא שדים ורוחות ולא קסמים, זה לא בריא לנפש.

3. אם זה מצער את הכלב יש להמנע, אינני יודע מה בנפשו הכלבית במקרה כזה.

שבוע טוב.