עובדת זרה סיעודית – שבת ובישולי נכרי

שאלה:

מספר שאלות שעלו בעיקבות הזדקקותנו לעובדת זרה בתחום הסיעודי עבור אימי שהיא מוגבלת לאחר אירוע מוחי:
•שבת
1. העובדת הזרה כשהיא נכנסת לחדר על מנת להשכיב את אימי לישון היא מדליקה/ומכבה את האור – יש בעיה?
2. 3. האם מותר לה לשטוף כלים ולשטוף את הבית?
4. כיצד ניתן לאמר לה או להכין אותה (אם בכלל ניתן) שתדליק/תכבה מזגן החדר בו ישנה אימי בשבת?
6. האם מותר לעובדת הזרה לכבס את בגדיה של אימי בשבת במכונת הכביסה – גם אם לא נתבקשה?
8. האם מותר לעובדת הזרה להפעיל קומקום חשמלי לחימום מים או מיקרוגל לחימום/הפשרת מזון או שמא הדבר יחשב לבישול נוכרי?

תשובה:

שלום וברכה

1-6 ככלל חשוב שהשבת תשמר בבית בכל מקרה, גם משום מראית העין וגם כדי שלא להכנס לחששות שמא יעשה הדבר בציווי שלכם או של האמא, או לצרככם ושלא לצורכה. אמנם מעיקר הדין הכלל הוא כך, כל דבר שהיא בעצם יכולה לעשות בהיתר והיא בוחרת לעשות באיסור, כמו השכבת אמא שניתן לעשות בחושך, או כיבוס שכלל לא ביקשתם ממנה לעשות זאת בשבת, מבחינתכם שתעשה אחר כך, והיא בוחרת לעשות בשבת, הרי היא עושה לצורכה. וכן גם רחיצת כלים שהיא יכולה לעשות עם סליל של שבת והיא בוחרת לעשות בסקוצ' רגיל. אבל, מה שאי אפשר לעשות בהיתר, כמו כיבוי והדלקת מזגן זו כבר בעיה ויהיה מותר רק לפי כללי צורכי חולה הנעשים על ידי גוי. שלא יהיה לאמא חם וקר זה חשוב לבריאותה ומותר על ידי גוי, אבל מה שאינו צורך, אין לעשות. במכונת כביסה נראה שיש חש גמור של מראית העין וכדאי להמנע.

8. חימום מים או אוכל מבושל אין בו איסור של בישולי נכרים.

שבת שלום ובשורות טובות.

מומלץ לקנות את הספר עזרה כהלכה של הרב בייפוס על דיני עובד זר.