מזגן מטפטף לגינה בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול: בחצר אצלינו צומח עץ הדסים ואני קוטפת ממנו כל יום שישי מס' עלים כדי לברך "עצי בשמים" בשבת וכך להגיע למאה ברכות.
הבעיה שגיליתי שמס' צינורות של מזגנים מטפטפים בישירות על העץ – כולל בשבת. אין לי מושג של מי המזגנים ואין לי יכולת להסיט צינורות. השאלה שלי: 1. האם בכלל מותר לברך על הדסים שמושקים כל שבת?
2. האם יש בעיה הלכתית בהשקייה כזו?
עלי לציין שאין לי כל אפשרות למנוע זאת.

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב.

מותר לכוון את המזגן לכיוון הגינה אף אם המים יטפטפו וישקו את הגינה בשבת מכיון שאין האדם עושה שום מעשה בשבת לצורך כך אלא זה נעשה מאיליו מחמת הדלקת המזגן מערב שבת.

מקורות:

שולחן ערוך סי’ רנ”ב סעיף ה’.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תשובת הרה"ג מניחה שכל השכנים שומרי תו"מ, אבל אם אחד מהשכנים ח"ו מדליק בשבת, הגענו לסוגיות של גרמא ומתכוון וכיו"ב.

  2. ראשית אני אכן מכיר ויודע שכולם חרדים, מדובר במרכז בני ברק, אבל בכל מקרה זה פסיק רישא דלא ניחא ליה ובגרמא, ולאסור על ידי זה הנאה מההדסים יהיה רחוק מאוד מאוד…

  3. אכן. כל הבניין וכל השכונה וכל השכונות מסביב..שומרי תורה ומצוות למהדרין מן המהדרין…
    אין כל אפשרות שמישהו יחלל שבת במזיד ויפעיל מזגן בשבת, חס וחלילה.