סליחות, נוסחי אשכנז שונים ועוד

שאלה:

שלום כבוד הרב, מזמן לא כתבתי כאן.

בעניין אמירת סליחות, הבנתי שהאשכנזים אומרים את הסליחות ביום ראשון או מוצאי השבת של לפני ראש השנה והלאה. ועדות המזרח אומרים את הסליחות מספר שבועות מוקדם יותר. וגם הבנתי שאשכנז ישנם שני נוסחי סליחות ליטא ופולין.

א. באיזה נוסח אני כיהודי אשכנזי יליד אוקראינה צריך לדבוק בו – ליטא או פולין (אני משער שפולין היות ואוקראינה הייתה ממנה בזמנים מסוימים)?

ב. לפי הבנתי, את הסליחות אומרים החל מחצות הליל ההלכתיים? כיצד לנהוג אם אני אומר את 'תיקון החצות' בחצות הליל? מה מקדים למה?

ג. האם ניתן שאקדים את אמירת הסליחות ואצטרף לעדות המזרח ל'תוספת תחנון' ובקשת רחמים ותיקונים? ואז אמשיך לפי נוהג אשכנז לכיתחילו סליחות אשכנז?

תודה הרב

תשובה:

שלום וברכה

1. בדרך כלל האשכנזים שאינם חסידים אומרים סליחות נוסח ליטא. מה שחשוב לדעת, שכדאי מאוד לומר סליחות במנין, כי רק כך תוכל לומר י"ג מידות של רחמים, ואת הפיוטים מחי ומסי וכו' שבארמית. ובכלל תפילה במנין מאוד חשובה. תיקון חצות תאמר אחר כך. אם אין לך סליחות בחצות הלילה תאמר בבוקר לפני התפילה.

2. אתה יכול לומר עם הספרדים מראש חודש אלול, אין איסור לומר סליחות, אף שזה לא מנהגנו.

שיתקבלו התפילות.