שמיטה – גן ילדים

שאלה:

בס"ד
שלום כבוד הרב
שנה הבאה עלינו לטובה שנת שמיטה .
אני גננת בגן ילדים .
א. עבודות הגינה אסורים לגמרי בין בעצי הפרי ירקות פרחים ונוי .חוץ מלדאוג לקיומם שלא ינבלו .?!
ב. האם ישנה אפשרות לבצע מכירה לבית דין ( כמו החקלאים ) ואז זה יהפוך לאוצר בית דין כך נוכל להמשיך ללמד את הילדים על הגינה .?
( אני בגן ממד ) ולכן חשוב לי לדעת כי צד הכי טוב לנהוג בלי לעבור על איסור בשמיטה ח"ו אשמח לפירוט

תודה רבה

תשובה:

בודאי אסור לעשות עבודות קרקע בשמיטה למעט הצלה מנזק, וגם זה רק במלאכות שהם מדברי חכמים, כמו השקייה, אבל אסור לנטוע ואסור לקצור בשום פנים ואופן. אין דרך ללמד על הגינה בשנת השמיטה, במקום זאת יש ללמד על שנת השמיטה… מכירת קרקעות אינה רלוונטית, מלבד הנקודה שלדעת רבים מאוד מהפוסקים היא אינה מועילה, גם לדעת הסוברים שהיא כן מועילה, המלאכות בקרקע יכולות להעשות רק על ידי גוי ולא על ידי יהודי… אוצר בית דין אינו קשור למכירת קרקעות, זה פתרון נוסף, שקיים רק בפירות האילן שגדלו בשמיטה. וזה גם לא רלוונטי אלייך.

בהצלחה רבה מאוד.