מתי מברכים על נטילת ידים?

שאלה:

שלום וברכה
אני מתחזק וחדש בהלכות…
מעוניין לבאר עניין נטילת ידיים:
א. אצלי חדר המקלחת ונוחויות ביחד: חדר אחד פתוח אסלה, דוש וכיור…
ב. הדרך מהמיטה למקלחת זה ירידה במדרגות..
ג. אני קם בבוקר נוטל ידיים על קצוות האצבעות מהברז
יוצא החוצה ומברך, חוזר פנימה עושה מה שצריך, נוטל שוב עם כלי, יוצא שוב ומברך…
1.האם זה נכון?
2.האם נטילה זה הדבר הראשון לעשות מהקימה?
3.אם אני מתעורר עם לחץ ממש להתפנות חייב קודם דבר ראשון ליטול בוקר נגד מזיקים לצאת מהחדר של הנוחיות לברכך ורק אז להכנס חזרה להתפנות?
4.האם נטילת ידיים אמורה להחליף שטיפת ידיים עם סבון?
או האם בכל מקרה שוטף תמיד עם סבון ואחר מכן נוטל?
5. מתי, איפה, איך ואחרי מה צריך לינטול ידיים?
ומתי כן לברך ומתי לא… וגם מתי עם כלי ומתי לא צריך כלי?
וגם מה תהיה הצורה הנכונה ליטול עם כוונה אמיתית?
שלוש שטיפות בכל יד? או לסירוגן שמאל ימין שמאל ימין וכו'?
בברכה והמון תודה המשך יום נפלא

תשובה:

שלום וברכה

ראשית ברכותי להצלחתך בדרכך החדשה והטובה, היא חדשה לך, אבל ירושה לנו מאבותינו ואבות אבותינו מדור דור עד משה רבינו, אשריך שזכית להמנות על קהל עם קודש! זה נפלא.

יש כמה נקודות בדבריך שלא הבנתי, לכן אסביר מה ההנהגה הנכונה.

חשוב להבין, שהנטילה בבוקר היא משתי סיבות שונות שאין ביניהן קשר כלל:

1. יש רוח רעה השורה על הידים בלילה, ומסירים אותה על ידי נטילה שלוש פעמים לסירוגין על כל יד. ועל כל כף היד לא רק על קצות האצבעות. מצד חיוב נטילה זו לא מברכים!

2. יש חיוב נטילה בבוקר, או כדי שיהיו נקיות לכבוד התפילה [וכשאדם ישן בלילה מצוי שהוא נוגע במקומות מכוסים בגופו שיש שם זיעה, וכן אדם הולך לשירותים וכו', או כיון שיהודי בבוקר הוא כמו כהן שמקדש ידיו בע=כיור בבית המקדש לפני עבודת יומו. על נטילה זו מברכים.

עכשיו, מיד כשקמים נוטלים ידים לכתחילה לפני השרותים, כדי שלא לגעת בנקבים לפני הנטילה, וכדי שלא להשהות טומאה על הידים, בדרך כלל ניתן להתאפק כמה שניות עד אחרי הנטילה, כמו שהתאפקת כל הלילה. אבל כאן אין לברך, כי אם תברך ואחר כך הלכת לשירותים, נמצא ששוב אתה צריך ליטול טהנטילה הראשונה כלל לא היתה נקיות לתפילה, לכן את הברכה נאמר על הנטילה שתהיה אחרי השירותים, כשהידים כבר נעשות כך טהורות לתפילה.

נטילת ידים ללא ברכה נעשית כל פעם שיוצאים משירותים במשך היום, וכן לפני מנחה וערבית, אבל ברכה יש רק בנטילה שלפני שחרית אחרי השירותים, ולפני אכילת לחם.

מקווה שהבהרתי את הדברים.

יום נעים.