מתי החמרה זו יוהרה?

שאלה:

שלום ! כיצד מבחינים ומה העיקרון שעומד מאחורי "המחמיר תבוא עליו ברכה" לבין החמרה שנראית כיוהרה, אם אפשר לקבל דוגמא או שניים אודה על כך מאוד.
תודה!

תשובה:

שלום וברכה,

המחמיר תבוא עליו ברכה זה ניסוח שנאמר כאשר יש איזה חשש וספק שמחמתו יש להחמיר לכתחילה, בכל חשש איסור אין יוהרה. יוהרה שייך בהנהגה שהיא רק סילסול של הידור, שדנו הפוסקים לגבי תפילין של רבינו תם שהוכרעה הלכה ברור כרש"י ועוד. כמו כן יוהרה זה רק בהנהגה של הידור שלא התקבלה ונפוצה אצל הכל, ורק אנשים רמי מעלה נוהגים בה, ולכן למשל אחרי שהוקבע שהרבה אנשים מניחים רבינו תם ולאו דוקא צקים ואנשי מעשה, אין בזה חשש יוהרה [אבל עדיין אינו בכלל המחמיר תבוא עליו ברכה, אלא הנהגה של מנהג או הידור בעלמא].