אכילה עם גוי על שולחן אחד

שאלה:

האם מותר באירוע כגון חתונה לאכול כשגויים נמצאים באותו השולחן … והאם יש חלוקה באם אוכל לחם בדווקא או לא?

תשובה:

כאשר אתה לא מארח את הגוי ולא הוא מארח אותך, אלא הזדמנתם יחד על שולחן אחד, יש להקל.

מקורות:

אסור לאכול עם גוי על שולחן אחד, מקור הדברים בשו”ע סי’ קנב, וכדי שלא יבוא להחטיא את הישראל, שנאמר “וקרא לך ואכלת מזבחו”. והוא בכלל החיוב להתרחק מאומות העולם ולא להתרועע עמם. במה דברים אמורים, כשהוא מזמין את הגוי לביתו דרך כבוד או להיפך, אבל אם כל אחד אוכל משלו באופן אקראי כחלק מסדרי העבודה, אין איסור.

ומקור הדין בגמרא מסכת עבודה זרה דף ח' עמוד א' "תנא רבי ישמעאל אומר ישראלים שבחוצה לארץ עובדי עבודה זרה בטהרה הם" וביאר הב"י  שבלא כוונה שאין שמים על לב כשהגוי עושה משתה לבנו ומזמן את כל היהודים שבעירו אפי' שהם אוכלים ושותים משלהם, מעלה עליהם הכתוב כאי' אכלו מזבחי מתים שנאמר וקרא לך ואכלת מזבחו דהיינו כבר בשעה שהישראל קרוי לנכרי הכתוב מעלה עליו כאי' אכל מזבחו. ואמנם כשהגוי שולח ליהודי ממאכליו כתב הרא"ש שמותר שהאיסור לבוא לאכול בבית הגוי וכן פסק להלכה בשולחן ערוך. [ואם כן באופן שאינו בא לסעדת הגוי אפשר שאין זה בכלל האיסור].