חובת היורשים כשהאבא כתב לעצמו שנודב לס"ת

שאלה:

נפטר שהלך לבית עולמו, לא השאיר צוואה.
ילדיו מצאו בתיק שלו פתק שהנפטר רשם כנראה לבנק כדי לקבל הלוואה הוא הצהיר שהכסף שבחשבון הבנק בעובר ושב מיועד לספר תורה.
רוב הילדים הסכימו לספר תורה אבל עם הזמן המצב כמה אחים נקלעו למצב כלכלי קשה האם מותר לחלוק את הכסף בין האחים?

תשובה:

שלום וברכה,

הרשימה של האב לא מחייבת שאכן האבא תרם את הכסף לצדקה ולכן הבנים יכולים לקחת את הכסף לצורכם האישי.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סימן ריב סעיף ז ובסימן רנב סעיף ב מבואר שאם האבא נדר לצדקה אין הבנים חייבים לקיים את הנדר של אביהם. ולכן גם אם האבא נדר לצדקה לא חייבים לתת את הצדקה. במקרה הנ"ל לא בטוח שהאבא נדר כלל לצדקה אולי תכנן לתרום ועדיין לא תרם בפועל. ואולי כתב את המסמך רק לסיבה צדדית, וכל עוד שלא ברור שהאבא תרם את הכסף לצדקה אין חובה ליורשים לתת את הכסף לצדקה.