ירושה של חלק האב וירושה של חלק האם

שאלה:

בס"ד

שלום לבית הדין!

שאלה 1
א. נהוג כיום שהבתים רשומים על האב והאם חצי חצי,
כשאבא נפטר חצי מהבית חלקו של האב מתחלק בין הבנים, החצי של אמא נשאר אצלה, האם הבנים יכולים למכור נגד רצונה?

ב. נניח שהאם החליטה להעביר את כל החצי שלה לבת שלה, היא רשאית? ואין טענה לבנים?

ג. האם הבנות יכולות לטעון על רכוש האם שהורישה להם כתכשיטים וכו'… ללא צוואה?

ד. מה קורה כשהאם לא כתבה צוואה ונפטרה? (כנ"ל לאחר פטירת האב) האם מתחלקים בשווה גם עם הבנות? האם שייך כאן פי 2 לבכור?

בתפילה ששאלתי ברורה.

תשובה:

שלום וברכה,

אם האבא נפטר תחילה היורשים שלו יורשים את החצי דירה. אולם יש זכות לאלמנה לדור בבית בעלה כל זמן שנשארת אלמנה. ולמרות שהבנים ירשו את החצי של הדירה לא יכולים להוציא את האמא מהדירה. במקרה שהדירה אינה למגורים אלא להשקעה יכולים הבנים למכור את הדירה שישרו מאביהם.

האמא יכולה להוריש את חלקה לבנות, אבל צריך לעשות את זה בצורה שתועיל לפי הלכה, כין שאדם לא יכול להתנות על הירושה שהבנות ירשו ולא הבנים יש לערוך צוואה הלכתית כדי שתוכל להעביר את הנחלה לבנות.

אם הבנות דורשות את התכשיטים בגלל צוואה של האמא, צריכות הבנות להביא ראיה שהאמא אמרה זאת וחילקה בפועל את הירושה בחיים. אם לא חילקה מחיים אלא אמרה בפיה שרוצה שהבנות יקבלו את התכשיטים הדיבור בטל והבנים זוכים בתכשיטים.

כשהאמא לא כתבה צוואה הבנים יורשים ולא הבנות. הבכור לא מקבל פי שניים בנכסי האם רק בנכסי האב ולכן לא שייך פי שניים בירושה של האמא.

בהצלחה.

מקורות:

פי שניים בבכור חל רק בחלק האב ולא בחלק האם – שו"ע סימן רעח סעיף א.

אין אדם יכול להתנות על הירושה – שו"ע סימן רפא סעיף א. וכדי להוריש יש לערוך צוואה הלכתית.