השבת גזלת חמץ בפסח

שאלה:

שבוע טוב!
אני רוצה בבקשה לשאול- אם ראובן גזל משמעון חמץ וחזר בתשובה בפסח ורוצה להשיב את החמץ מה הדין? (גם במקרה שראובן מכר את החמץ וגם כאשר לא מכר).

תשובה:

שלום וברכה,

במשנה כתוב שאם גזל חמץ ועבר עליו הפסח יכול הגזלן לומר הרי שלך לפניך – למרות שאחר הפסח החמץ אסור בהנאה יכול לצאת ידי חובת השבה בחמץ – וכן נפסק בשו"ע. החוק יעקב כתב שדווקא אחר הפסח יכול הגזלן להשיב את החמץ ולהיפטר, אבל בתוך הפסח לא יכול להשיב את החמץ ולהיפטר כיון שמצווים לבערו הרי זה כשרוף ונמצא שאינו מחזיר לו כלום. והקצות כתב על דבריו שהדין שכל העומד להישרף כשרוף הוא מחלוקת הפוסקים ולדעות שאינו כשרוף יכול להשיבו. ועוד שגם אם כשרוף דמי יכול להשיבו. ופסק הקצות לקיים את דברי החוק יעקב, שהגזלן חייב לבערו לכן אינו יכול לקיים השבה בחמץ ואסור לו להשיב את החמץ ולהיפטר מחיובו, אבל אם עבר והשיבו יצא ידי השבה.

בהצלחה.

מקורות:

משנה ב"ק צו, ב. שו"ע סימן שסג ס"א. חק יעקב או"ח סימן תמג ס"ק ח. וקצות שסג ס"ק א.