חלוקת ירושה בין האחים כשיש גם אחים מאמא אחרת

שאלה:

אח שנפטר ואין צוואה וההורים נפטרו קודם לכן,יש אח ואחות של המנוח שהם מאותו אבא ואמא של המנוח,ויש 2 אחיות ואח שהם רק מאבא של המנוח אבל לא מאותה האמא. אז השאלה איך מחלקים את הירושה בין האחים והאחים למחצה? האם באופן שיוויוני לכולם, או אולי לאחים שהם גם מאבא וגם מאמא חלק יותר גדול בגלל קשר דם יותר גדול אם המנוח ז"ל. אשמח לקבל תשובה איך מיתיחסת התורה וההלכה לסוגיה. בתודה מראש שמשון

תשובה:

שלום וברכה,

אני מבין שהאח שנפטר לא השאיר זש"ק. במקרה שאין זרע לאח הירושה עוברת לאביו של הנפטר. ורואים כאילו האב היה חי והוא יורש ואז הירושה עוברת ממנו לבנים שלו. דהיינו אם ראובן נפטר ולא הניח זש"ק הירושה עוברת לאביו – יעקב. ואם יעקב נפטר הירושה עוברת לכל הבנים של יעקב  – שמעון, לוי, יהודה, יששכר, זבולון וכו' גם אחים של ראובן שהם מאמא אחרת. ואילו האחיות של ראובן לא יורשות לפי התורה במקרה זה כיון שיש בנים שיורשים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן רעה סעיף א וסעיף ד.