מה מטרת ברכות הנהנין

שאלה:

כאשר אני מברך את ה' על המים שאני עומד לשתות, או בברכת המזון מה אני בעצם אומר? האם אני אומר תודה? מכיר בכך שה' בורא הכל והמים? שניהם? אם הכרת הקשר בין הבורא לבין היצירה – המים- האם לא היה מספיק בהרהור- ברמת חיוב? או אולי זה לא פרקטי ואנשים ישכחו להרהר?
תודה!

תשובה:

הודאה והודייה הן מילים דומות כמעט נרדפות. כלומר תכלית ההודייה לה' היא כדי להודות במציאותו ולחזק בליבנו את האמונה בו. ולכן תיקנו חכמים ברכות רבות בכל מהלך היום, כדי לחזק בליבנו שהכל מאיתו יתברך. לא מספיק בהרהור [יש ראשונים שסברו שהרהור כדיבור אבל לא נפסק כך להלכה] כי אם לא נעשה מעשה פיזי בענין זה זה ודאי ישכח ויהיה חסר משמעות, ולכן תיקנו לעשות זאת בדיבור דוקא.

שבת שלום.