עו"ד שמייצג לקוחות לתביעה בערכאות ותביעת ריבית

שאלה:

אני עתיד להיות עורך דין, ומקובל בתביעות בבתי משפט [אף כאשר מותר הלכתית מצד ערכאות] לתבוע ריבית כחלק החוק הישראלי, כיצד ניתן לעשות זאת על פי ההלכה? כמו כן בתביעה נגד עירייה האם היתר העסקא הכללי של מדינת ישראל תקף על מנת לתבוע מהעירייה ריבית?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לעו"ד לייצג תביעה בבית משפט, שהרי הוא מגיש את התביעה ועובר באיסור של תביעה בערכאות. ישנם מקרים שמותר לפנות לבית משפט, [אם הנתבע סרבן, או לייצג נתבע ועוד…] במקרים אלו מותר לעו"ד לייצג את התביעה בערכאות. נחלקו הפוסקים במקרים שהותר לפנות לערכאות האם מותר לתבוע את כל התביעות שנתבעים בערכאות, או שיש לתבוע רק תביעות שמעוגנות בהלכה ראה כאן שהבאנו שמותר לתבוע את כל התביעה בערכאות לפי דיני הערכאות ולכן מותר לתבוע גם תביעה של עגמת נפש וכדו'. אולם אסור לתבוע תשלומי ריבית במקרים שיש איסור ריבית, ולכן אסור לעו"ד לייצג את הלקוח על תביעת ריבית.

עירייה שמחזיקים בהיתר עסקה מותר לתבוע מהם ריבית. גם במקרים שאין להם היתר עסקה יש להקל באיסור ריבית, כדין גוף ממשלתי שיש הסוברים שאין בו איסור ריבית.

בהצלחה.