ניגוב הידים לאחר נטילתם

שאלה:

האם לצורך אכילה חובה לנגב את הידים או שמספיק לתת להם להתייבש?

תשובה:

שלום וברכה

במשנה ברורה קנח מו הביא שני טעמים לחובת הניגוב: שלא יטמא את האוכל, וזה שייך דוקא בפחות מרביעית, ומשום נקיות, וזה שייך גם ביותר מרביעית, ולדינא מבואר שם שיש לחשוש לשני הטעמים ולכן חייבים לנגב. הנפקא מינה בין הטעמים, היא למה שכתב שם בשו"ע הרב סעי' יז, שלא די שיתנגבו מאליהן אלא צריך לקנח בחוזק במגבת, שכך מטהרן יותר, וסברא זו לכאורה שייכת רק כשנוטל בפחות מרביעית.

יום נעים.

מקורות:

משנה ברורה סימן קנח: (מו) בלא ניגוב וכו' – כן איתא בתוספתא וכתב הב"י דהטעם הוא משום דבמטביל אין כאן מים טמאים כלל ולכן אין צריך ניגוב ולמד מזה דה"ה בשופך רביעית בבת אחת על שתי ידיו או על כל יד ויד בפני עצמו דקי"ל נמי דהמים טהורים הם [כדלקמן בסי' קס"ב] אין צריך ניגוב. ורש"ל חולק על זה דס"ל דעיקר הניגוב שתקנו הוא משום מיאוס וכנ"ל וא"כ מה לי רביעית בבת אחת או לא ורק במטביל אין צריכין ניגוב דטבילת הידים הוא כעין טהרה דאורייתא של טבילת הגוף ושם בודאי אין צריך ניגוב ולכן גם בטבילת ידים לא תקנו בו ניגוב וכדבריו כתב גם הב"ח בסימן קס"ה וכן הסכימו שאר אחרונים. ואף במטביל דא"צ ניגוב מן הדין כתב המ"א דמי שדעתו קצה עליו יש בו משום מיאוס וצריך ניגוב: