שני מתווכים שפעלו ואחד מהם הצליח

שאלה:

לכבוד רבני בית ההוראה שליט"א
השלום והברכה
ראובן בעל חברה קיבל משמעון שבבעלותו סוכנות לתיווך עובדים
את פרטיו של עובד לצורך העסקתו בחברה של ראובן.
ראובן מסיבותיו חשב שהעובד הנ"ל לא מתאים לתפקיד והתעלם מההצעה ולא עשה עם המידע מאומה
[לרבות העברתו למנכ"ל שתפקידו לברר לעומק על העובד}
לאחר 10 ימים מנכ"ל החברה קיבל מלוי שגם בבעלותו סוכנות לתיווך עובדים את פרטי אותו עובד ואחרי משא ומתן נחתם חוזה העסקה בידיעת ראובן בעל החברה .
למי מגיעים דמי התיווך ?
ישר כח

תשובה:

שלום וברכה,

המתווך הוא לוי שפעולתו היא שהביאה את העובד לחברה, ואילו המתווך הראשון לא הצליח בפעולתו ולכן השכר מגיע ללוי בלבד.

בהצלחה.

מקורות:

אם לוי היה ניגש לראובן ומציע את אותה הצעה יש מקרים שמחייבים את ראובן לשלם חלק לשמעון, צאחר וההצעה של שמעון הצליחה על ידי גורמים אחרים. במקרה זה שהפעולה של שמעון לא צלחה ולוי הגיע למנכ"ל והמנכ"ל לא קיבל משמעון שום ידיעה, הרי לוי הוא המתווך הבלעדי, ולו מגיע דמי תיווך.