נטיעות לפני השמיטה – עד מתי?

שאלה:

בוקר טוב.
עד מתי מותר לשתול עצים בערב שמיטה?

תשובה:

שלום רב

בענין זה יש הבדל רב בין סוגי השתילים והנטיעות בהם אתם מעונינים:

א. נטיעת עצי מאכל חשופי שורש או גרעיני פירות, מותרת רק עד ט"ו באב או עד ט"ז באב [ראה חזון איש סי' י].

ב. עץ שנטוע בתוך עציץ נקוב [שיש בתחתיתו נקב בקוטר של 2.5 ס"מ לפחות, וגוש האדמה הנשאר בו מהעציץ די בו כדי לקיימו לאורך זמן, מותר לנוטעו עד ראש השנה.

ג. עץ הנטוע בעציץ שאינו נקוב, מותר לנוטעו באדמה עד כ"ט באב, כיון שיש בו רק את התקנה לנטוע חודש לפני ראש השנה ואין בו את הבעיה של זמן הקליטה באדמה כיון שהוא כבר נקלט בתוך גוש האדמה שסביבו עוד בהיותו בעציץ.

ד. עצי סרק שיחי נוי פרחים וכיוצא בזה, יש שמתירים לנוטעם עד ראש השנה, ויש מחמירים לסיים נטיעתם עד ט"ו באלול כדי שיקלטו באדמה לפני ראש השנה. ראה בהרחבה בחזון איש שם ובמנחת שלמה סי' מח.

ה. תבואה וקטניות צריך שיגיעו לשליש גידולם לפני ראש השנה, ראה רמב"ם פ"ד הל' ט-י.

ו. ירקות צמחי תבלין וכיוצא בזה, ניתן לשתול עד כ"ז באלול שיקלטו באדמה לפני ראש השנה.

בהצלחה רבה