לערוך הסכם קדם נישואין?

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א

כאן במדינה יש רבנים שעשו סוג של הסכם קדם נישואין ואומרים למתחתנים לחתום גם כן. וכמובן הכתובה.

והסיבה אומרים במקרה חלילה משהו קורה זה ימנע עגונות.

האם כן הדבר? האם מומלץ ונהוג בארץ ישראל אצל גדולי דור לומר לבני ישיבה לחתום דבר כזה?

לפי קוצר ידיעתי, הלא חז"ל תקנו לן הכל הצריך, ומדוע לחדש?

רציתי לשמוע יותר ובקשו ממני לשאול לכם חוות דעת על זה.

תודה רבה
ברכה הצלחה גדולה ושלום למורים

תשובה:

שלום וברכה,

בארץ ישראל לא מקובל לעשות בנישואין ראשונים הסכם ממון קדם נישואין. בנישואין שניים מקובל הדבר. אין מניעה הלכתית לערוך הסכם כזה, הסיבה שלא מקובל בזיווג ראשון כיון שרוב הבני תורה מתחתנים בגיל צעיר ואין הכנסות לצדדים, ולא רוצים להעלות את הצד שאם יתרגשו אז… דבר זה עלול להשרות לחץ וחשדות. בזיווג שני שכל צד מכניס נכס משלו, וגם הנישואין הם יותר כניסיון רואים לנכון לערוך את ההסכם. בנוסף, כשיש ילדים מומלץ לערוך הסכם כזה כדי שלא תהיה תחושה שצד אחד יקבל את הכסף של הצד השני, והיורשים של כל צד יקבלו את הירושה.

רק העיר דבר אחד, כתבת בשאלה שאצלכם הרבנים מורים לעשות כן, ואלת על זה שהרי חז"ל תקנו כבר כל מה שצריך. ואולי זו בדיוק התשובה לשאלה שלך, הצורה שחכמים מתקנים כל מה שצריך היא שהרבנים והתלמידי חכמים בכל דור ודור ובכל מקום ומקום מתקנים לאותו מקום כפי צרכיו והעניינים שצריכים תיקון באותו מקום, וברוך ה' שזיכנו שיש לנו רבנים שמורים את דרכנו.

בהצלחה.