חיוב של בית דין כלפי אדם בעל התנהגות לא ראויה

שאלה:

שלום אבקש לשאול שתי שאלות בבקשה,
1.האם מותר לבית דין לחייב אדם, או להתייחס בפסיקה להתנהגות לא ראויה של בעל דין כגון אדם שמאחר בכוונה לדיון או שלא בכוונה אבל באופן תדיר לדיונים, או אדם שבא לבוש בצורה לא ראויה, כלומר הוא עושה דברים שמעיקר הדין לא קשורים לדיון ההלכתי הספציפי שבגינו הוא דנים אבל הם קשורים למהות של בעל הדין.
2.מה קורה כאשר בעל דין ניזק לא מתייצב לדיון האם אפשר לחייב את המזיק ללא נוכחות הניזק? למשל אם יש אדם מבוגר שרוצה לוותר אבל בנו מתעקש שהמזיק ישלם ובנו בא במקומו לבית הדין, האם אפשר לקיים דיון באופן שכזה?

תשובה:

שלום וברכה,

1. לפי הלכה בית דין לא יכולים להעניש ולקנוס על התנהגות לא ראויה שלא קשורה לדיון ההלכתי. לפי חוק הבוררות הבוררים יכולים להעניש על התנהגות או דיבור לא כשורה, אבל אין לזה בסיס הלכתי.

2. אם הניזק לא תובע לא ניתן לקיים דיון, בית הדין לא יחייב אם התובע לא תובע את זכויותיו. בנוסף, אם התובע מוחל אין חובת תשלומים על הנתבע, ולא יועיל התביעה של בן התובע, כיון שאם התובע מוחל ממילא אין תביעה. והנתבע יכול להשיב לבנו של התובע לאו בע"ד דידי, ואם לא יביא ייפוי כוח מאביו לא יכול לתבוע. ואם התובע מחל לא יעזור גם ייפוי כוח.

בהצלחה.