תחנון בברית

שאלה:

כשבבית-כנסת יש ברית, האם יש עניין ללכת באותו יום להתפלל בבית-כנסת אחר ע"מ שלא לפספס תחנון? האם יש עניין להגיד תחנון לאחר התפילה?

תשובה:

לא שמענו על דבר כזה, אדרבה, יש ענין לשמוח יחד עם חבר הקהילה על השמחה שבמעונו, הרי בדיוק בגלל הצורך האנושי הזה תיקנו שכולם נמנעים מאמירת תחנון באותו היום.

מקורות:

הטעם לכך שאין אומרים תחנון מפו' בשבלי הלקט שהביא הבית יוסף שהוא משום שהוא זמן של שמחה, וא"כ פשוט שאין צריך לחפש לומר תחנון. וז"ל הבית יוסף אורח חיים סימן קלא: ביום המילה אין נופלים על פניהם בכנסת ששם המילה ויש אומרים שאין מונעין מליפול על פניהם בכנסת ששם המילה ואם הוא שני או חמישי אומרים וידוי מה שאין כן בחופה ובשם רבי יצחק בר יהודה מצאתי ביום המילה אין נופלים על פניהם בכנסת אשר שם המילה ואם הוא יום שני או חמישי אין אומרים תחנונים ולא והוא רחום ואין נופלים על פניהם ואם חלה המילה בתענית ציבור מתפללין סליחות ואומרים וידוי ואין נופלים על פניהם ואין אומרים והוא רחום ולא אבינו אב הרחמן לפי שמצות מילה קבלו עליהם בשמחה לפיכך אין אומרים והוא רחום ותחנונים שמניחים מקצת ואין צריכים להניח לגמרי עכ"ל