להשלים את הטיפ למלצרית

שאלה:

שלום לרב ,
הוזמנתי למסעדה ובתשלום ראיתי שהמזמינה נתנה קצת פחות מ 10% כפי שנהוג כיום . לא היה לי כסף קטן וגם לא היה נעים לומר לה שצריך להוסיף. עברתי על גזל ?
אם כן, האם ככפרה בלי נדר אפשר לאכול שוב באותה מסעדה ולתת קצת יותר מהטיפ שאהיה אמורה לתת? או לחלופין לשים את הכמה שקלים בקופת צדקה בלי נדר?
האם בכלל צריך ויש חובה לתת ?
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

בפוסקים הביאו שבדברים שיש מנהג לשלם טיפ' יש חובה הלכתית לשלם. גובה התשלום לפי הנהוג. מקובל כ10% אבל מסתבר שאם זה קצת פחות זה לא מעכב מאחר וזה לא מחיר נקוב אלא כמתנה ואם זה קרוב לתשלום אין חובה לחזור ולשלם. יתר על כן במקרה שלך המזמינה שהיא המשלמת היא חייבת בטיפ' ולא האורחת. ולכן אין עלייך חובה לשלם.

נתינה לצדקה לא תועיל, וגם לחזור ולאכול במסעדה לא תמיד יעזור כיון שאם יהיה מלצר אחר התשלום לא יגיע למלצרית הקודמת. וכאמור, אין עלייך חובת תשלומים.

מקורות:

בקובץ מבקשי תורה תש"ס עמוד תכז הובא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל שבמקום שנהוג לשלם טיפ למלצרים, חייבים לשלם זאת מדין מנהג המדינה.