עובד שאמר שים בצדקה

שאלה:

בוקר טוב לגבי אנוסה שלא יכול לשחרר אותה מה הועיל הרי עם הוא לא רוצה אותה הוא ימרר אותה והיא תלך מעצמה? 2 איך אפשר להבין תרשבא שבכול מקרה תתאה גבר אפילו קצת מים חמים גוברים על הרבה מים קרים? 3 אדם שעשה לי עבודה ולא הצליח לתקן הבאתי לו 50 שקל והוא אומר לי עסוב לא הצלחתי לתקן לחצתי עליו שיקח אמר לי אז שים בצדקה האם עני חייב לדים בצדקה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שמציק לאנוסתו וגורם לה שתברח ממנו נחשב שוא מגרש אותה ועובר באיסור. העובדה שברחה מעצמה לא מכפר על מעשיו כיון שהוא גרם לה שתצא ממנו ועובר על איסור שלא יוכל לגרשה.

תתאה גבר פירושו שאין כוח בבישול כשהחום בא מלמעלה. אין לנו הבנה ברורה בדיוק כמו שאנחנו לא מבינים שכלי שני אינו מבשל למרות שכלי שני יכול להיות יותר רותח ממים אחרים שבכלי ראשון.

אין עליך חובה לשים בצדקה כיון שלא היה לך חובה לשלם לעובד. אלא רצית לתת לו מתנה והוא לא הסכים לקבל, וממילא לא זכה במתנה ואין משמעות לדבריו שאמר שים בצדקה. אם הייתה חייב לעובד והעובד היה אומר שים בצדקה חל חובה לתת לצדקה, אבל במקרה שלך אין חובה.