נישואין לגרושה

שאלה:

האם מותר לכתחילה לאחור לישא גרושה? למרות הגמרא שאומרת שלא? והאם ידוע לכם מה בעלי הסוד וההשקפה הפנימית אומרים על זיווג כזה?

תשובה:

שלום רב,

כן. לכתחילה מותר לחזור ולשאת את גרושתו. לא הבנתי לאיזה גמרא אתה מתכוון. אמנם אין מצווה כזו כפי שרבים טועים לחשוב אבל אין גם איסור ומותר לכתחילה. למעט כמובן במקרה שהאישה כבר נישאה לאחר והתגרשה או התאלמנה ממנו.

לגבי השאלה מה אומרים על כך בעלי הסוד אין לי מושג איני יודע.

שיהיה בהצלחה

מקורות:

בספר החינוך כתב שראוי לעשות כן. ובפי העולם שגור שאכן יש מצווה ב מחזיר גרושתו (ראה בספר שולחן העזר סי' א' סעי' לב אות א'). אולם אין לכך כל מקור. והסיבה לכך לעניות דעתי הוא משום שאכן אין כל מצווה בענין זה. אולם בעבר האישה היתה הרבה יותר תלותית בגבר שהוא היה המפרנס, לכן כתבו הפוסקים ראה ברמ"א סוף סי' קיט: "מותר לאדם לזון גרושתו, ומצוה היא יותר מבשאר עני" מחמת הפסוק: "ומבשרך אל תתעלם". ולעניות דעתי משם נובע מה שאומרים שיש מצווה מחזיר גרושתו וכן במה שכתב החינוך שראוי להחזיר את גרושתו.