מצות בנית בית המקדש

שאלה:

שלום וברכה,
עלתה שאלה בתשעה באב לגבי בית המקדש שיבנה במהרה אמן,
אומרים שיבוא משיח בן דוד ויבנה לנו בית המקדש מדוע רק הוא זה שיבנה ?ומה גם הוא הרי לא יבנה בעצמו יש אומרים שירד משמעים מוכן האם נכון נדבר? איך יבנה איפה יבנה למה לא בונים עכשיו אין מי שראוי לבנות ?האם יבנה כמו שהיה אותו צורה וסדר?האם יבנה בירושלים?ומה יהיה על השרידים של בית המקדש שנחרב?לא יהיה משמעותי כבר? איך יהיה כל השלבים של הגאולה?

תשובה:

שלום וברכה

יש כאן שני נושאים שונים: ראשית, מי מצווה בבנין בית המקדש, בענין זה במדרש תנחומא אמנם הובא שבת המקדש ירדמן השמים, אולם להלכה הרמב"ם מרחיב מאוד בחובה לבנות את בית המקדש, כלומר זה מוטל עלינו. הסיבה שזה הוטל בעיקר על מלך המשיח, היא בכך שחיוב בניית המקדש אינה חובה על כל יחיד אלא היא חובת הציבור, וחובת ציבור יש רק כאשר רוב יושביה עליה והם מאוגדים על ידי מלך וסנהדרין, ומלך יהיה לנו בביאת המשיח.

לא יהיה משמעות לשרידים של בית המדש הקודם, הבית שיבנה יהיה גדול משוכלל ונאה יותר מקודמיו.

כרגע לבנות, מעבר לכך שאין חיוב כיון שאין רוב יושביה עליה והשלטון אינו מצוי ביד אנשי תורה, מה שלא מאפשר התנהלות של תורה, גם אם אי אפשר משום שפיקוח נפש דוחה כל התורה כולה, וכרגע המצב לא מאפשר לבנות בית מקדש בהר הבית במקום המיועד לכך…