מעביד שאמר לעובד לזרוק חפצים לאשפה ולא ידעו שזה פרטי

שאלה:

שלום לרב..
רציתי לשאול האם יש שליח לדבר עבירה במקרה שהשולח והמשלח לא ידעו שזו עבירה..
כגון שהמעביד אמר לפועל שלו לזרוק חפץ לפח והחפץ שייך למישהו..
ואם יש מקורות אני אשמח..
תודה רבה..

תשובה:

שלום וברכה,

נחלקו הראשונים האם יש שליח לדבר עבירה כשהשליח שוגג. לדעת רש"י ותוספות יש שליח לדב"ע והמשלח חייב. ולפי הנמו"י גם בשוגג אין שליח לדב"ע. ויש לדון כאשר שניהם שוגגים – השליח והמשלח. הקצות הוכיח משליח ב"ד שהוסיף רצועה אחת והרג את הנדון חייב השליח ב"ד גלות למרות שהב"ד טעו במניין והשליח היכה על פי האמירה של הב"ד. ומכאן הוכיח הקצות שגם אם שניהם שוגגים [גלות הוא עונש על שוגג] אין שלד"ע וכדעת הנמו"י והש"ך. אולם הנתיבות דחה את ראיית הקצות שלמ"ד יש שלד"ע אין הכוונה שהשליח פטור אלא הכוונה שגם השליח וגם המשלח חייבים. ולכן השליח ב"ד גולה כיון שגם הוא היכה בשוגג, ואילו הדיין שטעה במניין המכות לא גולה כיון שהיה בדיבור ואין חיוב גלות על דיבור.

ולפ"ז בשלח שליח שיזרוק חפצים ושניהם שוגגים, לפי דעת הנמו"י והש"ך השליח חייב והמשלח פטור משום שאין שליח לדב"ע גם בשוגג.

ולפי דעת רש"י ותוספות שיש שלד"ע בשוגג – לפי דעת הקצות המשלח חייב והשליח פטור. ולדעת הנתיבות בדעת רש"י ותוספות שניהם חייבים [המשלח והשליח, ורק בגלות פטרו את המשלח ואילו בנזקין חייב] ורצה מזה גובה רצה מזה גובה.

חשוב לציין שאם השליח לא אמור להעלות בדעתו שהחפצים שייכים לאחרים הרי הוא אנוס, ומזיק באונס פטור, והשליח יהיה פטור.

בהצלחה.

מקורות:

ראה ש"ך סימן שמח ס"ק ו. קצות ס"ק ד. ונתיבות ס"ק ד.

הצטרף לדיון

תגובה 1