אשה מורה בבית ספר מעורב

שאלה:

שלום,
הציעו לי לעבוד בבית ספר ממלכתי דתי שרובם שם חילונים וזה בנים בנות והבנות עם מכנסיים בכיתה ד' ל3 ימים בשכר טוב
מה הרב אומר? לעבוד שם או לא?

תשובה:

אסור לאשה ללמד ילדים מעל גיל 9. כמו כן לא מתאים לך החדר מורים שם.

מקורות:

במשנה בקידושין פב,א מבואר כי אין היתר לאשה ללמד ילדים קטנים משום חשש יחוד מאחר שהם באים ע”י האבות שלהם. אולם כתבו הפוסקים כי במקום שאין חשש יחוד אפשר להתיר ללמד, אלא שהם ציינו עד גיל 9, ראה באורחות רבינו לבעל הקהילות יעקב עמוד קלו-קלז, וראה עוד בספר נטעי גבריאל הלכות יחוד עמוד שיד שהביא כן בשם הגרש”ז אוירבך והגרי”ש אלישיב זצ”ל. כלומר עיקר הנושא שהם דנים עליו זה תלמידים צעירים, אלא שציינו שיש היתר עד גיל 9.

בשו”ת אגרות משה (יו”ד ג’ סי’ עג) יש התייחסות מפורשת על תלמידים גדולים. וגם הוא כותב שאין חשש ייחוד, וגם אין חשש מצד המורה שמבואר בפוסקים שאשה אינה מתפתה באופן זה, והן מצד התלמידים שיש להם יראה מהמורה. אולם הוא סיים שם כי אין להתיר זאת אם לא בשעת הדחק גדול מאד כלשונו. (כוונתו על התקופה ההיא שלא היה שייך למצוא מורים כפי שצויין שם בתשובה). אבל במקרה שלך ודאי שאין כל היתר כפי שנראה גם מדברי האגרות משה שם.