עליה לקבר בערב יום הכיפורים

שאלה:

שלום , אחי נפטר לפני 6 שנים האם זה מצווה לעלות לקבר לפני כיפור או פעם בשנה ולהדליק נר ? תודה

תשובה:

שלום רב,

בדרך כלל עולים לקבר ביום השנה, יש כאלה שנוהגים ללכת לבית הקברות גם בערב יום הכיפורים, המנהג הזה קדום ומובא כבר בפוסקים.

מקורות:

דרכי משה הקצר אורח חיים סימן תקפא: כתב מהרי"ל (הלכות ר"ה סי' ג עמ' רעג) דנוהגים בערב ראש השנה וערב יום כפור לילך על הקברות למען להכניע עצמו ליום הדין. והמנהג בזמן הזה לומר על הקברות תחינות ובקשות כי בעוד לבו נכנע תפלתו רצויה ודעת המתים מהני כמו שמצינו בכלב שנשתטח על קברי אבות (סוטה לד ב). ועיין לקמן סימן תר"ה (אות א) אם נוהגים לשחוט כפרה בערב ראש השנה כמו שנוהגים בערב יום כפור:

דרכי משה הקצר אורח חיים סימן תרה: ועיין לעיל סימן תקפ"א (אות ד) מנהג לילך על בית הקברות בערב יום הכפורים וערב ראש השנה ובקצת הקהילות נוהגין להרבות בצדקות באותן הימים ומנהג יפה הוא:

וכ"כ הרמ"א על  שולחן ערוך אורח חיים הלכות יום הכפורים סימן תרה: ויש מקומות שנוהגין לילך על הקברות ולהרבות בצדקה, והכל מנהג יפה. ועי' במשנה ברורה סימן תרה ס"ק ז על הקברות ולהרבות – ויוכל ליתן זה ממעות פדיון הכפרות ואין להרבות שם בתחינות רק מה שמיוסד מהקדמונים שהרי א"א היום תחנון:

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לאחר השנה הראשונה אפשר לעלות לקבר מתי שרוצים, למעט חגים ושבתות. ביום שישי יש לעלות לפני חצות היום.