קריאת שמע

שאלה:

מי שנוהג רכב והגיע הזמן לקרוא את שמע, ואי אפשר לו לעצור, יכול לקרוא את שמע באמצע נסיעה כשעיניו פתוחות מול הכביש? או כיון שצריכים לעצור בפסוק ראשון וברוך שם מעכב אף בדיעבד.

תשובה:

ברור שזה לא מעכב בדיעבד. אבל יש לדאןג שזה לא יקרה.

שבת שלום.

מקורות:

בית יוסף אורח חיים סימן סא
ויש אומרים שבשעה שמאריך ימליך אותו במחשבה ודיו ויש אומרים שירמוז בעיניו בשעה שממליכו בשמים ובארץ ובד' רוחות העולם ולזה נוטה דעת מורי מדאמרינן בגמרא (שם יג:) דרבי כשהיה מלמד לתלמידיו לא היה רוצה להפסיק אלא היה מעביר ידיו על גב עיניו וקורא שמע ישראל וכו' וחוזר ושונה ומה שהיה מעביר ידיו על גב פניו היה מפני שלא יראו הרמיזות שהיה עושה לכל צד דהכי איתא בגמרא (שם) אמר ליה רב לרבי חייא לא חזינא לרבי דמקבל עליה עול מלכות שמים אמר ליה בר פחתי בשעה שמעביר ידיו על גב עיניו מקבל עליו עול מלכות שמים עכ"ל והרא"ש (פ"ב סי' ג) כתב דאין ראיה משם שלפי שהיה יושב בתוך הציבור היה מעביר ידיו על גבי עיניו כדי שיוכל לכוין ואף על פי שכתב הרא"ש כן כתב רבינו דמכל מקום היה אומר שאין בזה משום לא יקרוץ ולא ירמוז: כתוב בסמ"ק (מ"ע ב. א:) צריך לכוין באל"ף שהוא אחד ובחי"ת שהוא יחיד בשבעה רקיעים ובארץ הרי ח' והדלי"ת רמז לארבע רוחות ולעתיד יאמרו כל העולם שהוא אחד: