מעשר כספים – למי נותנים?

שאלה:

בוקר טוב,
חשוב לי לברר מה הגדרת מצוות מעשרות, מי האנשים/ הארגונים שלהם מותר לתת מעשרות? האם חייב מצב כללי מסוים? בן תורה? בני משפחה? וכד'…
בתודה מראש!

תשובה:

שלום וברכה

ככלל, עיקר הרעיון של מעשר כספים הוא לתמוך בלומדי תורה עניים, זה יכול להיות בתרומה לבן תורה בעל משפחה גדולה שמתקשה בפרנסה, או לכולל אברכים שנותן מילגה המאפשרת קיום למשפחות אברכים וכדומה, אופציה כזו קיימת גם כאן באתר דין. עבור הכולל לדיינות של הרב פליישמן. אבל כמובן ניתן לתת לכל ארגון צדקה שעוסק בפרנסת עניים. מי שלא קיבל על עצמו לתת דוקא לעניים, ולכתחילה נתן את מעשרותיו לשאר צרכי צדקה מזדמנים, יכול לתת גם לצרכי צדקה שאינם קשורים לעניים, כמו אירגונים שעוסקים עם חולים, או בתרומה לבית כנסת וכדומה. לא צריך לפשפש מאוד בציציותיו של המקבל, משפחה של בני תורה שנניח יש הרבה ילדים והאשה לא מרויחה מזכורת גבוהה, כבר מתקשים בדרך כלל. ואם הם משלמים שכירות או משכנתא אז ודאי מתקשים כשאין משכורת גבוהה.

בני משפחה שעונים על הקריטריונים הנ"ל קודמים לאחרים.

שתזכו להיות תמיד מהנותנים בשפע ובלב שמח!