שאלות על תשעה באב

שאלה:

בס"ד
שלום רב
1. בחורה עם בעיות נפשיות , שנוטלת 2 סוגי תרופות פסיכיאטריות אך בריאה מבחינה פיסית ברוך ה' , עדיף שתצום ב ט באב או שלא ?
במידה וכן צריכה לצום , יכולה להקל בשל המצב הנפשי ולהתחיל את הצום מבוקר ט באב ולא במוצאי שבת כמו כולם ? ויכולה לעשות הבדלה על התירוש ולשתות מים, אך ללא סעודה רביעית ?
2. בבוקר ט באב , נוטלים ידיים עם ברכה ויש ליטול רק את האצבעות ? האם מותר עם מעט סבון כדי להסיר לכלוך ?
3. ב ט' באב חובה גם על אישה לישון על המזרן ברצפה ואסור לישון על המיטה ?
4. האם חובה לאישה לקרוא את מגילת איכה במוצאי שבת וכן במהלך יום ט באב או שניתן לוותר ?
5. מי שמתחיל את הצום בשחרית ולא במוצאי הצום רשאי לומר "עננו " בערבית במוצאי שבת וכן בתפילות היום ?
6. מי שרגיל להוציא את השבת קודש ברבינו תם , ימתין עד רבינו תם , יתפלל ערבית ורק אז יחליף בגדיו לבגדי חול כשחל ט באב ?
7. אני תמיד בלי נדר , מוציאה שבתות וחגים וכמובן צום יום הכיפורים אחרי רבינו תם , האם גם במוצאי ט באב חובה עלי להמתין עד זמן רבינו תם ואסור לשתות גם מים עד זמן זה ?
8. בכל מוצאי שבת אחרי ההבדלה על היין , הבשמים והנר , אני נוהגת להדליק נרות לכבוד צאת השבת וכניסת השבוע החדש , האם גם בומצאי שבת זה כשחל ט באב מותר להדליק נרות אלו , ולהשאיר אותם דולקים על השולחן על המפה הלבנה של שבת ? או שראוי לא להדליק ולהסיר את המפה מייד אחרי ההבדלה ?
9. אילו מלאכות מותרות ב ט באב ? הרי הוא חל ביום חול , אז כל המלאכות מותרות מלבד עבודה לשם פרנסה , כביסה וגיהוץ ושטיפת הבית ובישול ? אך מותר לגלוש באינטרנט , לקרוא חדשות באתרים , כמובן ללא תכנים שמחים ?
תודה רבה מראש !

תשובה:

1. אינני רואה סיבה למה לא לצום, אא"כ זה גורם לחץ נפשי רב שאז אין לצום.

2. נוטלים רק על האצבעות ובלי סבון, אם יש ליכלוך ניכר מותר, אבל לא אמור להיות.

3. מותר גם לגברים לישון על מיטה.

4. לא חובה.

5. מי שלא צם כתקנת חז"ל אינו אומר עננו [אגב אשכנזים אומרים עננו רק במנחה].

6. לא. 20 דקות אחרי השקיעה מחליפים בגדים בלי לחלל שבת עד לאחר זמן רבינו תם.

7. בתענית תשעה באב שהיא דרבנן, גם מי שנוהג לחומרא כרבינו תם, לא צריך להחמיר.

8. תסירי את המפה אבל אפשר להדליק נרות.

9. עד חצות היום נמנעים ממלאכה שיש בה שיהוי זמן, ומכל עסיוק שאינו קשור לאבלות, מחצות היום יש להקל לנקות את הבית לבשל, כמובן לא לכבס שזה אסור כל תשעת הימים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד
    1. במידה ויש היתר שלא לצום בתשעה באב, מותר לעשות הבדלה על תירוש ובשמים ואש כרגיל ?
    2. מה מאכלת שיהוי זמן ? הדלקת חשמל וגלישה באתרי אינטרנט מותרת מייד במוצאי שבת וכניסת ט באב ?

  2. עדיף לעשות על חמר מדינה – מיץ תפוזים סחוט 100% פרי ובשעת הדחק על תירוש. אין בשמים.
    חשמל מותר מיד וגם נסיעה ברכב וכדומה, גלישה באינטרנט עד חצות היום, רק בשביל שיעורים על תשעה באב וכדומה.