לימוד תורה בלי לאמר ברכות התורה

שאלה:

שלום הרב,
האם מותר ללמוד תורה אם לא קראתי את ברכות התורה בבוקר וכבר אחרי השקיעה?

תשובה:

אפשר לומר עכשיו ברכות התורה וללמוד.

ברכה והצלחה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. מחילה, יש לציין כי בני ספרד פוסקים להלכה שמי שלא ברך ברכות התורה והתפלל תפילת שחרית, יצא בברכת אהבת עולם (או לבני אשכנז אהבה רבה) שלפני ק.שמע של שחרית בסדר התפילה לפני תפילת הלחש.
    אם התפלל תפילת שחרית וברך ברכת אהבת עולם, אל לו לברך ברכות התורה עד הבוקר הבא (או אם ישן שנת קבע בלילה לאחר צאת הכוכבים ורוצה ללמוד בהמשך הלילה)
    לדעת הרב עובדיה זה חשש גמור של ברכה לבטלה.

  2. מדובר באשה שלא התפללה, אתה מבין שמי שלא בירך בבוקר ברכת התורה גם לא התפלל… ויש להקפיד שמי שיוצא מספק וכדומה באהבה רבה ילמד קצת לאחר התפילה כיון שיש ספק אם קריאת שמע נקרא לימוד.

  3. לפעמים קורה שאדם שכח לברך ב.התורה וכן התפלל שחרית, לאו דווקא כל מי שלא ברך ב.השחר וב.התורה גם שכח להתפלל ואתן לך ציור לצערי לא מאוד רחוק.
    אדם קם וראה שהוא מאחר לביה"כ והתארגן מהר ומרוב לחץ שכח לברך ב.השחר וב.התורה, רץ כדי להספיק את המנין, דילג בדברים שאינם מעכבים כדי להספיק להתפלל עם הציבור והתפלל.
    כעת אם נאמר לו לברך הכל הוא נמצא בחשש של 3 ברכות לבטלה:
    2 ברכות התורה
    +
    1 ברכת אלוקי, נשמה שנתת בי טהורה.

    3 פעמים איסור תורה חמור לדעת הרמב"ם וכך נפסק בשו"ע

    אין נפקא מינא בין איש לאישה בענייני ס.ב.ל.

    אגב זה שהשו"ע מציין במפורש שילמד מיד אחרי ברכת "אהבת עולם", ואנחנו פוסקים שאכן אם סמך על ברכה זו כדי לצאת י"ח ברכות התורה ישב ללמוד מעט אחרי התפילה, זה לא אומר שאם לא עשה כך יש לו רשות לברך ברכות התורה