מקח שנמצא בו מום על מי מוטלת הוצאות ההובלה כדי לתקנו

שאלה:

שלום האדם שקנה מוצר כמו מ' כביסה או מקרר לבד מהחנות ורוצה לחזיר אותו בגלל תקלה מי צריך לשלום על הובלה החנות או הלקוח

תשובה:

שלום וברכה,

ההובלה עבור תיקון המכשיר מוטלת על המוכר ולא על הלוקח.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות אונאה ומקח טעות סימן רלב סעיף כא: הלוקח מקח מחבירו והודיעו שהוא מוליכו למדינה פלונית למכרו שם, ואחר שהוליכו לשם נמצא בו מום, אינו יכול לומר: החזר לי מקחי לכאן, אלא מחזיר לו הדמים והמוכר מטפל להביא ממכרו או למכרו שם; ואפילו אבד או נגנב (אחרי שהודיעו), הרי הוא ברשות מוכר. ואם היה המוכר יודע בממכרו שהיה בו מום, חייב בהוצאות שהוציא הלוקח להוליך אותו למקום פלוני. ואם לא היה יודע שהיה בו מום, פטור מהוצאת ההולכה, ואינו חייב אלא בהוצאת החזרה.

מבואר בשו"ע שאם לא היה ידוע למוכר במום לא יכול הלוקח לדרוש החזר כספי עבור ההובלה, אולם הוצאות החזרה מוטלות על המוכר. ולפ"ז ה"ה הוצאות הטיפול בחפץ מוטל על המוכר, ולכן אם המוכר רוצה לתקן את החפץ עליו מוטל הוצאות ההובלה כדי לטפל בו.