לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

כתיבת פסוקים למליצה – האם חייב דניזה?

שאלה:

לפעמים רואים בהפגנות שאנשים מדפיסים או כותבים פסוקים או חלקי פסוקים על שלטים. לפעמים גם בניקוד שונה או בצורת שאלה וכדומה כדי לתת לזה משמעות אחרת.
האם הדבר מותר כשלא גורמים לזה בזיון, כמו להשליך לאשפה. האם זה צריך גניזה?
תודה לכם

תשובה:

שלום וברכה

ככל שהשימוש הוא למליצה, כמו שכותבים "והיה מחניך קדוש" כשהכוונה היא לאינטרנט למשל ולא למשמעות בתורה, אין בזה קדושה. אבל כאשר זה אכן למשמעותו המקורית – זה חייב גניזה. בכל מקרה יש טעם לפגם בשימוש בלשונות פסוקים לחידודי לשון.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סי' רפד סעי' ב, שבט הלוי יו"ד סי' קסא.

יש אגב גם נושא של שינוי מלשון הפסוק שבזה לפעמים יש פטור מגניזה, ראה בס' גנזי הקודש שעשה פרק שלם בענין זה איזה שינוי ניתן לעשות ואיזה מועיל כדי שלפטור מגניזה.