נסיעה בחשמלית בשבת

שאלה:

כבוד הרבנים שליט"א
שלום וברכה
חשמלית (רכבת תחתית) הפועלת באוטומציה מלאה (ללא נהג, עצירה ופתיחת דלתות אוטומטית), האם נסיעה בה בשבת מותרת?
בכבוד רב

תשובה:

מלבד איסור המוקצה בעצם החזקת המנוי, והאיסור הגמור לתקף אותו במכשיר התיקוף, שזה חילול שבת ממש, יש גם זילותא דיום השבת בעצם הנסיעה גם אם זה עם גוי הנוסע בלאו הכי, ולא התירו זאת [בלי הבעיה של מכשיר התיקוף] אלא לצורך חולה [עם מכשיר תיקוף מותר רק בחולה שיש בו סכנה…]. יש לשים לב גם לבעיה של העין האלקטרונית.