לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

קניה באון ליין ביום אידם

שאלה:

חיפשתי לגבי קניה באינטרנט של מוצרים ביום אידם, והמקור היחיד שמצאתי זה באתר המבורך הזה….אבל ראיתי שכתבתם להתיר מצד מה שפסק בשו"ע סי"ב שאין עובדים ע"ז בזמנינו.
אבל לכאור' לפ"ז תלוי במציאות, והיום בזמנינו יש כן רבים שאדוקים בע"ז, ביחוד בארצות המזרח [אבל גם חלק מהנוצרים]
ולכאור' גם לא יועיל ללכת בתר רוב, כי הרי המוכר הוא "קבוע".
ושאר ההיתרים שמוזכרים בשו"ע כגון חיי נפש או איבה לא שייכים אצלינו [וגם בשו"ע לא נתברר לי האם היה צריך לצירוף כל הטעמים או סגי בטעמא חדא]

תשובה:

אכן נכון, תשובתנו מתייחסת לאדם שקונה בחנות בארה"ב או באירופה בסייל של סוף שנה וכו', מי שילך בהודו לאיזה עובד עבודה זרה ויקנה ממנו משהו ביום אידם הדין יהיה שונה. לגבי קנייה באון ליין בסין, זו באמת שאלה מענינת, יתכן שיש מקום להחמיר בזה לא לקנות ביום אידם. אינני יודע מה מציאות החיים שם.

שבת שלום

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. השאלה מאד מצויה כי כידוע חלק גדול מאתרי הקניות הכי פופולריים, זה מוכרים מסין ושאר ארצות המזרח.
    גם לגבי ארצות הברית ושאר אירופה, לפי ידיעתי [הדלה] יש נוצרים שאדוקים ממש, וממש עובדי ע"ז. לא?

  2. יש בעיני עוד צד גדול לומר, שכל האיסור וטעמו שייכים רק בחנות קטנה שאתה בא וקונה והמוכר מרויח מיד ומשתמש ליום אידו. כאשר מדובר במפעלי ענק עם תזרימים ותחשיבים שנתיים, עד שהכסף מחלחל בפועל לבעל המפעל עובר המון זמן, ואין כל משמעות לעיתוי של הקנייה בפועל. וזו בעיני סברא גדולה מאוד להתיר.

  3. בחנויות באינטרנט כמו "אלי אקספרס" וכד', זה לא מפעלים גדולים, חלק גדול מהמוכרים לענ"ד, מורכב מהמון מוכרים קטנים שנלחמים על כל לקוח [שאתה רוצה לבטל הם לא אוהבים את זה….] לכל אחד יש חנות נפרדת קטנה שהוא משווק את מוצריה דרך האתר.

  4. אני לא יודע מהיכן הרבנים לוקחים את זה [אולי באמזון זה כך]
    באלי אקספרס רבים רבים מהמוכרים מארצות המזרח [המציאות שמתכתבים איתם הם עונים בסינית וכד']

  5. לא ידעתי על ההבדל הזה, אומר לך את האמת, מעולם לא רכשתי כך כלום, אני יהודי של פעם שנכנס לחנות בגאולה עם כסף וקונה…