שיפוץ בית – הפסקת עבודות בתשעת הימים

שאלה:

יש אצלי בבית עבודות שיפוץ והרחבה ובניית בריכה. קבעתי עם הקבלן סכום על העבודה ואני לא חושב שישמח לעצור את העבודה בהוראתי כעת לשבועיים . האם יש היתר שיוכל להמשיך בעבודות?

תשובה:

שלום רב,

ראשית זה לא שבועיים אלא שבוע ויום, ששה ימי עבודה בלבד.

ועכשיו לשאלה: אם השיפוץ הוא לא ממש למגורים אלא נועד להרחבה ולהרווחה  כמו שציינת. עדיף להמתין עד לאחר תשעה באב. גם אם התחלת בשיפוץ לפני תשעה באב, ולצורך זה יש אפילו לפצות מעט את הקבלן אם הוא דורש. אולם אם זה לא הולך ויש נזק ראה במקורות שיש להקל בפרט בקבלן גוי.

מקורות:

ראה משנה ברורה (תקנא ס"ק יב) "בבנין של שמחה – והוא הדין כל בנין שאין צריך לו לדירתו ורק שעושה כן להרווחה בעלמא אסור. ואם שכר לנכרי קודם ר"ח בקבלנות מותר בכל ואפילו בט"ב עצמו דנכרי אדעתא דנפשיה עביד. וה"ה אם קצץ עם הנכרי בקבלנות לצייר ביתו מותר לצייר מטעם זה. ומ"מ אם יכול לפייסו בדבר מועט שימתין עד אחר ט"ב תבוא עליו ברכה".

וראה בבן איש חי (א' ברים אות ג') שבתחילה כתב שאם התחילו אין מפסיקין. ואח"כ כתב שבציור וכיור (נוי הבית) ששכר בקבלנות, אם אפשר לפייס את הקבלן בדבר מועט שיספיק עד תשעה באב, ראוי לעשות כן. וסיים שבנין להרוחה דינו כמו ציור וכיור.

בהצלחה