חתן אילם – מה עושים במקרה כזה?

שאלה:

ברגע שיש חתן אילם שלא יכול להגיד את ברכות החופה "אם אשכחך" ו"הרי את" האם אפשר שהרב יגיד "הרי את מקודשת לו (או הרי את מקודשת ליחיאל לדוגמה) בטבעת זו כדת משה וישראל"? ואז החתן פשוט יענוד לכלה את הטבעת.
ו"אם תשכח את ירושלים, תשכך ימינך, תדבק לשונך לימינך, אם לא תזכור אותה, אם לא תעלה את ירושלים על ראש שמחתך" ואז הוא פשוט ישבור את הכוס וזהו?

השאלה שלי אם זה מקובל והאם זה יהיה בסדר?

תשובה:

שלום רב,

לגבי הפסוק אם אשכחך ירושלים ברור שהרב יאמר ואין כל בעיה, זה רק מנהג וגם החתן שומע.

אולם לגבי האמירה הרי את מקודשת לי בטבעת זו, אם רב יאמר זה עלול להישמע כאילו הרב הוא המקדש את הבחורה בטבעת שהחתן נותן לכלה.. אם כבר, היה ראוי יותר שהרב יאמר לחתן הרי אתה (=החתן) מקדש לך את הכלה בטבעת שאתה מחזיק והחתן מהנהן בראשו כאות שהוא מסכים עם הנאמר ומיד נותן לה את הטבעת. אולם יותר טוב זה מה שהביא בספר נשמת אברהם (אבה"ע סי' כז סעי' א') בשם הגרש"ז אוירבאך שהחתן יכתוב את המילים הללו – הרי את מקודשת לי בטבעת זו – על נייר וימסור את הנייר לכלה ביחד עם הטבעת. ובכך דחה את ספיקו את שו"ת פני יהושע ח"ב סי' פד שהסתפק האם יש דין דווקא באמירה כמו לגבי גט כפי שכתב שם.