לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

השתתפות בהוצאות בנייה ובהוצאות משפטיות בגים הבנייה

שאלה:

ב"ה

בניתי מרפסות על העמודים בקומה שנייה בהיתר בניה והשכן מתחת לא רצה להשתתף
והיה גם הוצאות משפטיות שונות גם בגללו

ולאחרונה קומה ראשונה וקומה שלישית רוצים להשתמש.

1. כמה עליהם להשתתף כספית

2. והאם ניתן למנוע מהם מלהשתמש עד שישלם?

3. והאם משתמשים בלא לשלם

תודה ולהשמע

תשובה:

שלום וברכה,

1. שכן שמשתמש בהרחבה של שכן אחר עליו לשלם עבור הוצאות ההרחבה. ההוצאות הכוונה לכל ההוצאות שנהנה המשתמש – הוצאות אישורי בנייה, חפירות, יציקת יסודות ועמודים. אם יש שני שכנים שרוצים להרחיב על ההרחבה הקיימת כל אחד צריך לשלם שליש מההוצאות הנ"ל. גם בהוצאות משפטיות שהוציא הראשון שבנה וסילק את השכנים שמפריעים, והשכנים שרוצים עתה להרחיב נהנים מההוצאות משפטיות שהוביל נגדם, חייבים להשתתף בזה.

2. אסור להם להשתמש ללא תשלום.

3. אם משתמשים ללא תשלום הרי זה גזל בידם.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן קנז סעיף י מבואר שאדם שבנה קיר מפריד יותר מהגובה הנצרך להלכה, לא יוכל לתבוע מהשכן שישתתף איתו בכל גובה הכותל, אבל אם מגלה דעתו שמעוניין להשתמש בגובה הכותל חייב לשלם לו מיד.

אם היו הוצאות משפטיות יכול לדרוש משאר השכנים – אם נהנים מההוצאות המשפטיות כמבואר בשו"ע (סימן שפח סעיף טז) "הוצאות שעשו לבער מוסר, כל הדרים בעיר חייבים לפרוע בהם".